NewsLab logo

5 vragen aan Deniz Alkaç van Bruut Amsterdam

Volgens Bruut Amsterdam is online video één van de krachtigste communicatiemiddelen en kan ieder merk een mediazender zijn. Hoe? NewsLab stelt 5 vragen aan Deniz Alkaç, uitvoerend producent en managing director bij Bruut Amsterdam.

1. Wat doet Bruut Amsterdam?

Bruut Amsterdam was tot voor kort een productiebedrijf, zoals er velen zijn. Sinds een jaar varen we een nieuwe koers en zijn we content creator: een soort mix van een reclamebureau – strategie/creatie – en productiebedrijf – executie. We ontwikkelen videostrategieën en voeren deze ook uit. Dat doen we campagnematig, maar ook in de vorm van een (half) jaarstrategie. We geloven niet in virals, maar in on-going series waarvan iedere aflevering zo leuk is dat het break-out potential heeft, en dus iedere week weer een grote groep mensen aanspreekt. Daar heeft een zichzelf respecterend merk uiteindelijk veel meer aan.

2. .tv als extensie impliceert dat Bruut Amsterdam TV-formats maakt, klopt dit?

Ja, we maken formats, maar eigenlijk alles behalve televisie: we focussen volledig op online video. Ik ben er van overtuigd dat mijn generatie wars is van ‘in your face’-advertising. Dat in combinatie met het feit dat lineaire televisie steeds minder belangrijk wordt, zowel voor de consument – die liever online en als het hem uitkomt kijkt – als voor een merk – dat geen dure zendtijd meer hoeft in te kopen – zorgt ervoor dat merken de nieuwe mediazenders kunnen zijn. Alleen moet wát je uitzendt dan wél leuk zijn om naar te kijken. Een merk moet haar roze merkbril durven af te zetten en investeren in een vast, eigen publiek.

Dat is wat anders dan traditionele reclame. Denken vanuit de kijker: jouw content moet zijn tijd waard zijn. De video’s moeten verschillende spanningsbogen hebben en dat vereist soms dat je je product los moet laten. Red Bull en Wehkamp zijn goede voorbeelden. Zij produceren op een wekelijkse basis video’s die écht leuk zijn om naar te kijken en bouwen daarmee een vast publiek op. Wij ontwikkelen strategieën en formats voor merken die dit ook aandurven.

3. Wanneer is de inzet van video voor een merk geslaagd?

De inzet van video is geslaagd als het voor de kijker iets toevoegt. Dat kan informatief zijn, antwoord geven op een vraag, of gewoon puur entertainment, wat je zou delen met vrienden. Dat kan op veel verschillende manieren, maar net zoals op tv: niemand kijkt voor zijn plezier naar Tellsell of een reclameblok – reclamemensen uitgezonderd. Maak er geen productenshow van. Merken denken vooralsnog te vaak vanuit zichzelf. Met die invalshoek maak je geen content dat jouw publiek belangrijk en interessant vindt.

Tijd is schaars en kan je niet opnieuw besteden. Als iemand zijn tijd aan jou wil besteden, moet je dat daarom ook meer dan waarmaken, anders is de kans dat die kijker terug komt heel klein. Of dat nu in dertig seconden of tien minuten is. Het maken van een zeer korte video of viral moet niet een doel op zich zijn. Juist als je een grote groep mensen wil bereiken, kan het handig zijn om een (web)serie op te zetten.

4. Werken jullie wel eens met PR-bureaus?

Onze klanten zijn vooral mediabureaus of merken. Met PR-bureaus werken we eigenlijk nog te weinig. Ik geloof er absoluut in dat formats en concepten ook organic moeten scoren. Uiteraard kun en moet je dat soms paid aanjagen, maar als het van zichzelf geen content is die je wíl zien en delen, dan wordt het ook ‘paid’ nooit een echte hit. Ik denk dat PR-bureaus, in tegenstelling tot reclamebureaus, net iets vaker de roze merkbril af durven te zetten en vanuit het publiek denken.

5. Hoe zie je de toekomst van online video?

Een online video strategie zal in toenemende mate deel uit moeten gaan maken van het grotere geheel. Je ziet nu vaak dat webseries of een YouTube strategie nog deel uitmaken van een tijdelijke campagne. Als de campagne is afgelopen, verschijnt er ook niets meer op het YouTube kanaal. Ik geloof dat contentmarketing een on-going inspanning is die onafhankelijk van lopende campagnes wordt uitgevoerd.

Online video is uitermate geschikt om mooie verhalen te vertellen. Ik zou in de toekomst wel video’s voor airliners willen maken. Reizen is vaak iets emotioneels. Emotie doorvertalen naar beeld werkt altijd goed. Ik denk dat er veel merken zijn die op de een of andere manier een emotie losmaken, maar daar nog te weinig mee bezig zijn. De man in mij lijkt het stiekem ook erg tof om ooit voor Defensie aan de slag te gaan. Dat is natuurlijk één en al production-value.

BewarenBewaren