NewsLab logo

De Grote Vijf #2

1. Wie is je grootste inspirator?

“‘Inspiratie komt soms van ver. En soms van dichtbij. Ik bouw nu met Ruben Nieuwenhuis en een ontzettend inspirerend team aan TechConnect. Het omvat meerdere initiatieven waarmee we diversiteit in de tech-sector vergroten, en een inclusieve arbeidsmarkt van techbanen creëren. Dit samen met grote partijen, zoals Booking.com, TomTom, CA-ICT en Amazon Web Services (AWS). Met de tech-hub TechGrounds brengen we tech-ondernemerschap en digitale vaardigheden naar kwetsbare communities en wijken, zodat tech van iedereen wordt. Inspirator en drijvende kracht hierachter is Ruben Nieuwenhuis. Waarom hij mij inspireert? Zijn arbeidsethos dat uitgaat van Life Work Integration, visionair leiderschap en het geloof in experimenteel denken en werken. We werken daardoor met het team in een omgeving waarin autonomie en zelfontwikkeling topprioriteit zijn. Iedereen is daardoor next level gemotiveerd. Zo zetten we dagelijks duizend stappen extra per uur in ons doel om de komende vier jaar 50.000 extra mensen uit ondervertegenwoordigde groepen de techarbeidsmarkt te laten bestormen. ”

2. Beste advies op werkgebied?

“Wat ik nog wel eens aanhaal bij mensen die voor het eerst bij een grote corporate gaan werken, is een advies van Marc de Mönnink (toeval hoor). Een relatief klein, maar steengoed advies: ‘Zorg dat je, op de verplichte directe teammeetings na, alle invites de eerste maanden afslaat. Zo voorkom je dat je in besprekingen terecht komt, waar je weinig tot niets te zoeken hebt.’ Later instappen en nut hebben, is natuurlijk waardevoller dan ergens uitstappen waar je niets hebt kunnen toevoegen. Simpel, maar waardevol in omgevingen waar een meetingcultuur hoogtij viert. Gelukkig zit ik nu even niet in een meetingcultuur, haha.”

3. ‘Van fouten maken, leer je’, zegt men. Wat is je meest leerzame blunder?

“Een blunder komt voort uit onachtzaamheid. Fouten worden gemaakt waar gewerkt wordt. Maar inderdaad: zonder fouten maken leer je weinig. Ik dacht ooit dat mijn jarenlange ervaring in de wereld van PR-bureaus betekent dat je eenmaal aan ‘klantzijde’ een bureau direct goed kunt aansturen. Helaas. Begrip van de inhoud en de mens erachter brengen je een eind, maar er zijn meer skills nodig om succesvol en effectief samen te werken. Een bureau waarmee je je visie op het vak deelt, scheelt in ieder geval al een boel. Een goede briefing kunnen schrijven overigens ook. Shit in = shit out ;)”

4. Wat is je grootste drijfveer?

“Een maatschappelijk relevante en impactvolle bijdrage leveren. Iemand vroeg me laatst: ‘Stel je viert je 68e verjaardag en al je vrienden, geliefden, familie is aanwezig en er staan achtereenvolgens drie mensen op die iets over jou vertellen als persoon, wat wil of hoop je dan dat ze vertellen?’. Kortom, wat zijn je waarden? Klinkt misschien naïef, maar ik had daar dus nooit zo goed over nagedacht en vond het best een confronterende vraag. Ik heb toen bedacht dat ik een positieve maatschappelijke impact wil hebben en, in de relatief beperkte tijd die je hebt, liefdevol om wil gaan met naasten. Uiteindelijk hoopt niemand dat hij of zij wordt herinnerd als iemand die goed was in het handelen van aandelen of iets dergelijks. Who cares? Al heb ik het ooit wel eens op een rouwkaartje zien staan :). ”

5. Grootste mijlpaal?

“Meebouwen aan het TechConnect-initiatief ‘TechGrounds’. We brengen tech-ondernemerschap en digitale vaardigheden laagdrempelig en gratis toegankelijk naar kwetsbare groepen. Dat betekent in de praktijk vaak dat iemand zonder baan bij onze AWS cloud operator of coding class binnenkomt en na 3 tot 6 maanden aan de slag gaat bij aangesloten bedrijven als HEMA, Randstad of de afdeling robotics van PostNL. Toen we afgelopen december onze eerste vestiging in Amsterdam Nieuw-west openden en het NOS journaal verslag deed was ik trots en emotioneel. Niet op die aandacht in de pers, maar op iedereen die keihard werkt om hier een succes van te maken. Binnenkort openen we een tweede en een derde locatie. En het jaar is pas net begonnen.”