NewsLab logo

Dit is NewsLab: Anneke Dam

Anneke (52) is dé copywriter van NewsLab. Wekelijks ontfermt ze zich over teksten zoals persberichten, blogs, whitepapers en kijkt graag kritisch naar interviews. Deze week stellen we Anneke de bekende vijf vragen in #DitisNewsLab:

Sinds wanneer ben je werkzaam bij NewsLab
“Ik werk sinds juni 2006 voor NewsLab en ben volgend jaar dus alweer vijftien jaar in dienst.”

Waarom heb je gekozen voor NewsLab?
“De keuze voor NewsLab was snel gemaakt, toen Hans Ekhart en Marc de Mönninck, die het bureau in 2006 hebben opgericht, vroegen of ik als copywriter voor hen wilde blijven werken. Ik zeg ‘blijven’, want ik werkte al sinds 2000 met hen samen bij TBWA\PR Company, het bureau dat zij voor NewsLab runden. Ik sloot me aan bij een team dat al snel stevig aan de weg begon te timmeren. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot een creatief bureau dat voor allerlei mooie klanten heeft gewerkt. Wat me aanspreekt, zijn de korte lijnen, het totale gebrek aan hiërarchie en de ruimte die er is voor verschil. Om net even anders naar dingen te kunnen kijken en soms buiten de lijntjes te kleuren. Ik  werk in een leuk team met gedreven mensen, waarin alle generaties – van millennials tot boomers – vertegenwoordigd zijn. We houden elkaar scherp, zoeken de discussie op en ja, dat kan af en toe schuren… maar zonder wrijving geen glans. Wat ons bindt, is de liefde voor het maken van nieuws.”

Waarom ben je gaan werken bij een PR-bureau?
“Dat is niet een heel bewuste keuze geweest. Ik ben afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en zag een glansrijke carrière voor me weggelegd bij een kwaliteitskrant. Het liep anders. In 1992 vertrok ik naar Istanbul en werkte daar als freelancejournalist voor een persagentschap van het toenmalige VNU Dagbladen. Toen ik twee jaar later naar Nederland terugkeerde, was er weinig werk in de journalistiek ging ik als junior communicatieadviseur aan de slag bij het Ministerie van Financiën en was ik deels verantwoordelijk voor de interne communicatie. Rond het millennium wilde ik na zeven jaar mijn geluk als copywriter ergens anders beproeven. Toen viel mijn oog op een vacature. Een ‘PR-bureau zonder blabla’ zocht een tekstschrijver-adviseur. Dat sprak me meteen aan. Ik kreeg de baan en kon mijn kwaliteiten op een andere manier inzetten. Ik kijk door de bril van een journalist naar de onderwerpen die langskomen en dat helpt om te beoordelen of het verhaal van een klant nieuwswaarde heeft. Mijn achtergrond helpt ook om deze boodschap volgens de journalistieke mores te presenteren, op een manier die aansluit bij hoe journalisten zelf schrijven: met pakkende en puntige koppen, een krachtig intro en mooie quotes.”

Wat heb je voor NewsLab uitgespookt?
“Zoals gezegd, ben ik na mijn afstuderen naar Turkije vertrokken en heb ik daarna zeven jaar bij Financiën gewerkt. Van 2000 tot 2006 werkte ik als Senior Copywriter bij TBWA\PR Company en nu werk ik alweer bijna vijftien jaar met veel plezier bij NewsLab. Verder ben ik in het verleden actief geweest op het gebied van mensenrechten, onder meer als Landendeskundige Turkije bij Amnesty International. Ook ben ik medeoprichter van Röportaj, een stichting die zich al bijna 25 jaar inzet voor persvrijheid in Turkije.”

Waar ben jij trots op in je carrière?
“Ik ben trots op alle krantenpagina’s die we door de jaren heen hebben gevuld, vooral met nieuws vanuit ons corporate team waarin we met elkaar kunnen lezen en schrijven en aan een half woord genoeg hebben. Zodat een goede, heldere briefing zich al snel vertaalt in een sterk persbericht en je je eigen teksten later soms bijna letterlijk in de media terugleest. En waar ik erg van heb genoten, is de periode dat ik een halfjaar gedetacheerd was bij De Haagse Hogeschool. Hier heb ik op de campus veel mooie reportages en verhalen mogen maken over allerlei mooie maatschappelijke projecten. Op reportage gaan en met mensen in gesprek gaan: dat is voor mij nog altijd het leukste wat er is.”

Voor welk gerecht kunnen we je ’s nachts wakker maken?
“Ik hou vooral van de Mediterrane keuken en je kunt me wakker maken voor een goedgevulde tafel met mezzes, lekkere kleine gerechten uit de Turkse of van oorsprong de Ottomaanse keuken. Van humus tot cacik en van dolma’s tot sigara böreği.