NewsLab logo

Dit is NewsLab: Menno Kuik

Menno (31) is Junior PR-adviseur bij NewsLab en ondersteunt de adviseurs op klanten als Klarna, Neptune Energy en De Hypotheker. Daarnaast is hij onze rots in de branding als het gaat om digitale tools en is hij officieus benoemd tot Monitoring-Menno. Waarom? Door middel van vijf vragen stelt hij zichzelf verder voor:

Sinds wanneer ben je werkzaam bij NewsLab
“Ik werk officieel sinds 14 januari 2019 bij Newslab als Junior Adviseur. Dus nu zo’n anderhalf jaar, en met héél veel plezier. Het is mijn eerste officiële baan en ik ben nu 31. Dat zal waarschijnlijk wel wat vragen bij je oproepen. Als je me 5 minuutjes van je tijd geeft, leg ik het allemaal haarfijn uit.”

Waarom ben je gaan werken in de PR?
“Nadat ik op 18-jarige leeftijd mijn HAVO heb afgerond ben ik braaf Commerciële Economie aan de HES in Amsterdam gaan studeren. Na twee jaar hard studeren – maar zonder succes – heb ik het over een hele andere boeg gegooid. Maar tevergeefs, Bouwmanagement & Vastgoed bleek ook niet voor mij weggelegd. Op mijn 23e stond ik voor de keuze om nog een derde studie te beginnen, of tijdelijk te gaan werken. Ik koos voor het tweede en ben gaan werken bij mijn toenmalige bijbaan in een supermarkt als afdelingsmanager. Na 3 jaar veel ervaring te hebben opgedaan en een tussentijdse vakopleiding Fotografie aan de Fotovakschool in Amsterdam, besloot ik het roer volledig om te gooien.”

Wat heb je voor NewsLab uitgespookt?
“Op mijn 26e ben ik met mijn toenmalige vriendin naar Gent (België) verhuisd en heb daar in drie jaar de hbo-opleiding Communicatiemanagement succesvol afgerond. Om te slagen, was ik verplicht een buitenlandse stage te volgen. Aangezien mijn zuurverdiende geld van het werken in de horeca – en later als project manager bij Mise en Place – niet naar mijn spaarrekening ging, maar naar de plaatselijke kroeg, zat er voor mij maar één ding op. Terug naar Nederland (lees: buitenland) om daar mijn stage te doen en tijdelijk weer het ouderlijk nest te bewonen. Bij het zoeken naar een leuke stageplaats, heb ik niet lang gezocht. Ik wist het zeker, ik wilde mijn stage bij NewsLab volgen. Het bleek wederzijds. Nog geen week later stonden mijn spullen in de verhuiswagen en sloot ik mijn fantastische avontuur in Gent af. Hoewel het in het begin spannend was om alles achter te laten, vaste baan, huis, vrienden en familie, bleek het de beste keuze van mijn leven.”

Wat is dé PR kwaliteit die elke PR’er moet hebben volgens jou?
Bij NewsLab werk ik voor verschillende corporate klanten zoals: ABN AMRO, De Hypotheker, Klarna en Neptune Energy. Ik ben zonder ervaring binnengekomen, maar ben ontwikkeld tot een volwaardige junior. Ik ben ondertussen een expert op het gebied van monitoring (vandaar Monitoring-Menno) en interesseer mij ook steeds meer in vormgeving. Vanwege mijn studie in België kostte het wat tijd, maar ook het Nederlands medialandschap ken ik ondertussen op mijn duimpje. Dit omdat we elkaar bij NewsLab graag uit de brand helpen wanneer iemand druk is. Zo ben je de ene dag een rapport aan het pitchen over de trends en ontwikkelingen op de huizenmarkt, de andere dag sta je mommy-influencers te begeleiden in de Foodmarkt bij Jumbo. Als PR-pro moet je daarom goed tegen het afwisselende werk kunnen, snel switchen tussen verschillende projecten en het een uitdaging vinden om élke klant het gevoel te geven dat jij (en het bureau) altijd voor hem/haar klaarstaat. Zo hebben we weleens een verbaasde blik gezien bij een klant wanneer wij vertelden dat we ook voor andere merken werkte.”

Wat is je favoriete vakantieland?
“Om deze – zo nu en dan hectische maar ó zo leuke – baan zo goed mogelijk te doen, is een welverdiende vakantie het beste medicijn. Helaas kwam het coronavirus aankloppen, hierdoor mis ik nu mijn eerste avontuur buiten Europa. Mijn vriendin en ik zouden drie weken in Indonesië vertoeven, maar helaas. Gezien we hierdoor geld en tijd over hielden, hebben we maar besloten samen te gaan wonen en drie weken in ons eigen paleis te gaan klussen. Niet heel ontspannend, maar wel heel fijn.”