NewsLab logo

Gratis Trouwen

Bij NewsLab kijken we graag vooruit, maar soms is het – in het kader van #throwbackthursday – leuk om terug te blikken. Vooral nu we 15 jaar bestaan. We gaan terug naar ons bouwjaar; 2006. Toen er in Utrecht een trouwerij plaatsvond, gratis!

Voorpagina’s, radio-interviews en Kamervragen… ‘Gratis trouwen bij Kruidvat’ was hét nieuws in september 2006. Als promotie voor het Kruidvat Verrassend Familie Festijn, een health & beauty beurs in de Utrechtse Jaarbeurs, was ’s lands grootste drogisterijketen op zoek naar een stunt die deze beurs in één klap op de kaart zou zetten.

NewsLab kwam met het voorstel om trouwlustigen die graag wilden touwen maar om wat voor redenen dat niet konden betalen, de kans te bieden gratis in het huwelijk te treden. Een huwelijk met alle glitter en glamour die bij een mooi huwelijksfeest komt kijken, volledig op kosten van Kruidvat. Live, op de beurs, voor tienduizenden bezoekers, in een speciaal daarvoor gebouwde trouwkapel. Met Imca Marina als ambtenaar van de burgerlijke stand, Mary Borsato als ontwerpster van de trouwjurk en echte gouden ringen. Voor één toekomstig echtpaar lag er bovendien grootse receptie en een geweldige huwelijksreis in het verschiet.

De oproep in de folder en website van Kruidvat om een motivatie in te sturen om gratis te mogen trouwen, leverde al snel enkele honderden reacties op. Ontroerende, schrijnende, emotionele en grappige verhalen van mensen die graag gratis in het huwelijksbootje wilden stappen. Of die het nog een keer, maar nu met alle toeters en bellen, wilden doen omdat ze daar de eerste keer geen geld voor hadden.

Een echte vakjury

Een jury, met onder andere Imca Marina, Mary Borsato en de algemeen directeur van Kruidvat, boog zich over alle trouwverzoeken en koos uiteindelijk twaalf paren uit die elkaar tijdens de beurs het ja-woord mochten geven. Bovendien werden vijf bestaande echtparen in de gelegenheid gesteld hun huwelijksbelofte nóg een keer te doen, dit keer voor een groot publiek en extra feestelijk.

De aankondiging én de soms hartverscheurende motivaties om in Utrecht in de Jaarbeurs te trouwen, leverden veel voorpubliciteit op. Kranten, radiostations en de allereerste showbizzprogramma’s doken er bovenop. Er werden zelfs Kamervragen gesteld over het initiatief: “Mag dat zomaar, trouwen tijdens een event? En is zo’n huwelijk dan wel geldig?” De voorpubliciteit en positieve commotie zorgden er mede voor dat het Kruidvat Verrassend Familie Festijn binnen de kortste keren alle drie de dagen was uitverkocht.

Voor even hét belangrijkste nieuws

Uiteindelijk waren duizenden Nederlanders en veel media live getuige van in totaal zeventien huwelijksplechtigheden. Een feestje met alles erop en eraan: mooie bruidsjurken, echte gouden ringen, ballonnen, slingers, confetti en een champagnetoost van de bruidsparen en hun naaste familieleden en vrienden. Iedereen gaf het ja-woord voor de beëdigde én op dat moment bekendste ambtenaar van de burgerlijke stand, Imca Marina, die voor iedereen een persoonlijke speech had voorbereid. En voor het ‘winnende’ bruidspaar was er bovendien een compleet verzorgde huwelijksreis na afloop van de ceremonie.

Na de beurs verschenen tal van artikelen over het event. ‘Gratis trouwen bij Kruidvat’ was voor even het belangrijkste nieuws in het land.

THROWBACK THURSDAY