

Opiniestukken
Er is meer tussen hemel en aarde dan een persbericht
Bij PR denk je misschien al snel aan het schrijven en uitsturen van een persbericht. Je haakt (al dan niet) een PR-bureau aan, laat je bedrijfsnieuws optekenen met een aantal mooie quotes en hoopt dat je boodschap wordt opgepikt door journalisten of andersoortige influencers. De waarde van een PR-professional is daarbij met name gelegen in het waarborgen van een aantal factoren. Sluit de berichtgeving aan bij de actualiteit of een sectortrend? Gaat het verhaal over jou of juist hoe jij je doelgroep een stap verder helpt? Maar ook: bereik ik via de juiste personen mijn echte doelgroep? De ware PR-expert weet echter dat het persbericht slechts één van de vele manieren is om jou en je onderneming op de kaart te zetten…
Opi·nie (de; v; meervoud: opinies)
Wil je jezelf profileren als thought leader in een bepaald vakgebied? Zijn er bepaalde fricties die je wil blootleggen? Taboes die je wilt doorbreken? Het schrijven van één of meerdere opiniestukken vormt dan een uitgelezen kans om je te mengen in het maatschappelijk debat. Bij NewsLab zijn we zeer bedreven in het maken van zulke stukken; sommige klanten kunnen er geen genoeg van krijgen! Niet gek overigens, want bij een goede uitvoering spreken de resultaten boekdelen. Om meteen maar even voort te boorduren op het boekenthema; de Dikke Van Dale definieert een opinie als ‘mening’. Dit klinkt misschien wat triviaal, maar dat is het zeer zeker niet. Een opiniestuk is namelijk een mening, vervat in een stuk. Het is meer dan alleen een beschouwing of advies, idealiter geschreven op het scherpst van de snede.
What’s in it for me?
Om maar te beginnen met een lekker genuanceerd antwoord: het hangt ervan af. In onze ervaring is een opiniestuk zo goed als de samenwerking waaruit deze is voortgekomen. Als je thought leader wilt worden, dan is het van belang dat je ook daadwerkelijk ‘thoughts’ hebt, oftewel een (toekomst)visie voor jouw niche, de algehele industrie of een bepaald vraagstuk. Bij voorkeur wil je je daar dan – met enig enthousiasme – over uitspreken en neem je actief deel aan het proces dat we zo verder zullen beschrijven. En die resultaten? Onze klanten kwamen met mooie opiniestukken in landelijke kranten als het Financieele Dagblad en Trouw, maar ook op vakmedia als Computable. Ook kunnen opinies leiden tot interviews en soms zelfs tot een terugkerende artikelenreeks!
Het proces van A tot Z
Nu nog even van de theorie naar de praktijk: hoe ziet zo’n proces er uit? Het begint met een opening. In de media vindt een maatschappelijke- of vakspecifieke discussie plaats en er blijft een bepaald aspect onderbelicht. Of misschien wordt jouw industrie wel bedreigd door een bepaald fenomeen waar nog nauwelijks over wordt gesproken. Als proactief PR-bureau spotten we dergelijke kansen door het medialandschap continu te monitoren. We leggen daarna samen de basis voor het stuk door middels een aantal kritische vragen jouw gedachten op papier (lees Microsoft Word) te zetten. Hierbij houden we rekening met jouw drukke agenda: waar sommige klanten hun opinie nagenoeg kant en klaar aanleveren, doen anderen een snelle ‘brain dump’ via een voice memo, waarna wij gaan structureren en bijschaven. Vaak gaat onze copywriter daarna aan de slag om – na feedback – tot een definitieve versie te komen. Tot slot pitcht één van onze PR-toppers jouw stuk bij de opinieredactie van een passend medium. Lijkt dit je wat? Wij staan alvast in de startblokken!