Hoe een invalidenwagen tot een PR-kans leidde
‘Naomi moet invalidenwagentje inleveren: “Ik raak mijn zelfstandigheid kwijt”.’ Zo kopte een nieuwsbericht op de website van regionale omroep RTV Utrecht deze week. Naomi uit Breukelen is gehandicapt en erg afhankelijk van haar Canta, maar dreigt deze kwijt te raken, zo vervolgde de berichtgeving.
Volgens de uitkeringsinstantie is de twee kilometer woon-werkverkeer te dichtbij om zo’n hulpmiddel te (blijven) financieren. Naomi kan het wagentje overnemen voor een paar duizend euro, maar beschikt niet over dat bedrag. Sneu voor de dame in kwestie, maar wat heeft dit met PR te maken? Ik hoor het je denken.
Naomi werkt bij Nyenrode Business Universiteit: één van de meest prestigieuze – en ongetwijfeld rijkste – onderwijsinstellingen die ons land kent. Albert Heijn en Wim Kok hebben er hun opleiding genoten. Kort geleden veroverde de particuliere universiteit nog een plek in de top-10 van ‘worlds most amazing business school campuses’. Iets om trots op te zijn.
Nu is men in zo’n organisatie ongetwijfeld niet de hele dag met media bezig. En is het goed mogelijk dat er voor de persoon (of personen) verantwoordelijk voor mediarelaties en externe profilering juist nu hele prangende issues spelen waar buitenstaanders zoals ik geen flauwe notie van hebben. Maar dat is toch spijtig.
Niks is duurder dan een gemiste kans
Reputatie als werkgever
Bij het verschijnen van het nieuwsbericht had men zich bij Nyenrode meteen moeten afvragen hoe ze daarop in konden spelen. Of advies moeten inwinnen. Want dat hier voor Nyenrode een gouden kans lag om op een eenvoudige manier positief in het nieuws te komen, is voor elke PR-professional evident. Wat is er immers mooier dan op zo’n moment je als organisatie van je beste kant te laten zien? Dat je goed werkgeverschap in een hoog vaandel hebt staan? Dat je oog hebt voor je directe omgeving?
Naomi werkt al twee jaar voor de universiteit, kennelijk naar volle tevredenheid. Was het niet mogelijk om die paar mille ergens uit een potje, bijvoorbeeld van een studiereis te halen? Zo laat je als organisatie zien dat je waarde hecht aan de situatie van je werknemers – juist ook als het gaat om mensen met een beperking. Ook goed voor je reputatie als werkgever in de directe omgeving; Naomi woont immers in Breukelen. Vindt de gemeente Stichtse Vecht vast ook fijn, dat een belangrijke instelling binnen de gemeentegrenzen zich zo opstelt. Wellicht handig als er een keer een vergunning aangevraagd moet worden. Je weet maar nooit.
Maar helaas. Er werd geen zichtbare actie ondernomen en het gras werd later die middag voor de voeten van Nyenrode weggemaaid door een rijke ondernemer. Nota bene één uit Brabant. Een mooi gebaar hoor, daar niet van. Geweldig dat er mensen zijn die bij het lezen van zo’n bericht gelijk actie ondernemen. Maar Nyenrode heeft hier iets laten lopen.
Kans verdwijnt soms snel
Ik wil maar zeggen: ook voor organisaties die niet dagelijks in de media zijn, is het verstandig om die media toch in de gaten te houden. Want een kans op positieve publiciteit dient zich soms snel aan, maar kan even snel weer verdwijnen.
Bij NewsLab maken we niet alleen nieuws, we volgen het op ook op de voet. Zodat we onze opdrachtgevers telkens weer kunnen wijzen op die mooie kans en hen zodoende te adviseren hoe kansen te verzilveren. Had ik ook heel graag voor Nyenrode willen doen.
RELATED POSTS

Sander is Senior PR-Adviseur bij NewsLab. Hij werkt o.a. voor ABN AMRO, Atos, Canon, De Hypotheker en OK Betalen