NewsLab logo

Stage lopen in tijden van corona: ‘teamwork op afstand’

Klaas Min loopt sinds september stage bij NewsLab. 2020 gaat de boeken in als het jaar dat alles anders is en dat gaat natuurlijk ook op voor stages. Natuurlijk doen we er bij NewsLab alles aan om de verbinding tussen collega’s vast te houden en een stageperiode zo leuk en leerzaam mogelijk te maken. In deze blog deelt Klaas zijn ervaringen als stagiair tijdens de coronacrisis.

Het leven van een stagiair begint met een zoektocht: waar wil ik eigenlijk stagelopen? Welke richting wil ik op na mijn studie? En bij welk bedrijf kan ik mezelf ontwikkelen en klaarstomen voor de arbeidsmarkt? Dit jaar was het door de coronacrisis moeilijker dan normaal om een geschikte stageplaats te vinden. Er staan minder vacatures online, veel bedrijven nemen helemaal geen stagiairs aan in deze periode en het sollicitatieproces loopt nét even anders. Nadat ik de keuze voor het PR-vakgebied maakte, ging ik op zoek en belandde ik na een korte zoektocht op de website van NewsLab. Hierop stond een vacature voor stagiair en ik solliciteerde meteen. Tot mijn vreugde werd ik gebeld dat ik langs mocht komen voor een gesprek.

Zo begon de reis naar Amsterdam. Vol goede moed stapte ik in de trein bij Alkmaar en begon de lange reis naar NewsLab. Toen ik aanbelde aan de Pilotenstraat in Amsterdam was het kantoor van NewsLab precies wat ik mij altijd voorgesteld had bij een PR-bureau. Een grote ruimte met veel creativiteit: de grote foto’s aan de muur van mooie projecten gaven mij meteen een indruk van de ruimdenkendheid en creativiteit van dit bureau. En het beste? Er stond een pingpongtafel! Na een leuk gesprek was het mij snel duidelijk: dit is een plek waar ik veel ga leren en een leuke tijd ga hebben. Dat gevoel bleek wederzijds, want ik werd al snel gebeld dat ik stage kon komen lopen. Mijn NewsLab-avontuur kon beginnen.

Het beste van twee werelden: Brand en Corporate

Na een leuke vakantie te hebben gehad, ging ik op dinsdag 1 september met gezonde spanning naar kantoor. Deze keer kwam ik vanuit mijn kamer in Amsterdam en op mijn net gekochte fiets reed ik voor het eerst naar kantoor. De spanning werd meteen weggenomen door de warme ontvangst en de eerste dagen waren meteen superleuk en leerzaam. Zo kreeg ik alle ruimte om klanten beter te leren kennen en werden mij veel dingen uitgelegd. Op de tweede dag mocht ik meteen helpen met research voor een mediatraining. Daarna kwamen nog veel andere taken mijn kant op. Zo zit in de bijzondere positie om zowel op ‘Brand’ als op ‘Corporate’ te werken. Buiten gave Brand-klanten – zoals Kruidvat, Bol.com, Center Parcs en Nederlandse Loterij – heeft NewsLab veel mooie Corporate klanten, zoals ABN AMRO, Atos en De Hypotheker.

Begin september leek het redelijk goed te gaan met het bestrijden van het coronavirus. Hierdoor waren we weer wat vaker op kantoor. Het leukste hiervan is dat je de creativiteit en de energie voelt. PR is een dynamische wereld en dat is ook voelbaar als je op de werkplek bent. Helaas begon het virus al snel aan een opmars, waardoor we vaker op afstand gingen werken. Dat is soms lastig als je ingewerkt moet worden. Gelukkig hebben we bij NewsLab de ideale manier van op afstand werken ontwikkeld met elkaar. Zo is Microsoft Teams een ideale manier om op afstand mee te kunnen kijken en leren. Het NewsLab-team gaat hier goed mee om; met veel geduld worden mij nieuwe dingen uitgelegd. Mijn collega’s doen echt hun best om er voor mij een mooie en leerzame tijd van te maken. Het contact met mijn collega’s gaat meer één op één dan in groepsverband. Hierdoor krijg je wel minder mee, je ziet en hoort nu eenmaal niet waar iedereen mee bezig is. Dit maakt het soms lastig om je onderdeel te voelen van het hele team.


Team meetings en virtuele borrels

Bij NewsLab krijg je je eigen taken er is er voldoende ruimte om op afstand van elkaar te werken. Als je als student op jezelf woont, heb je thuis niet veel ruimte en dan is thuiswerken soms best ingewikkeld. Voor mij is het zo dat ik een studentenkamer heb; er is geen ruimte voor een mooie setup zoals op kantoor. Het voelt ook niet fijn om aldoor in een kleine ruimte te zitten, daarom probeer ik dit regelmatig af te wisselen met wat beweging buiten. Gelukkig zijn er ook team-meetings en online borrels. Dan zie en hoor je iedereen weer even. Voor de borrels heb ik, op verzoek van mijn collega’s, ook een quiz gemaakt. Er is namelijk (bijna) elke week een leuke themaquiz bij de borrel; zo is er een Netflix-quiz, PR-quiz, Food & Drinks-quiz en over algemene kennis geweest. Je krijgt het gevoel alsof je in de kroeg een pubquiz aan het doen bent. Hierdoor heb ik alsnog het ‘studentengevoel’ kunnen ervaren tijdens mijn stage. Voor de winnaar was er zelfs een echte prijs. Het internationale bierpakket dat ik kreeg naar aanleiding van mijn winst gaf me toch een beetje een vakantiegevoel. Ik kan wel zeggen dat het NewsLab-team een grote familie is waar iedereen welkom is en voor elkaar klaarstaat!

De coronacrisis maakt stagelopen anders, maar het was bij NewsLab niet minder leuk. Er zijn genoeg projecten en werkzaamheden te doen, waar ik allemaal in meegenomen werd. Door het enthousiasme van het team is het een superleuke en leerzame periode geworden. Ik kijk er zeker naar uit om in contact te blijven met mijn ex-collega’s. Helaas heb ik deze stage niet op de ‘normale’ manier kunnen afsluiten. Wellicht is er een mogelijkheid om van de zomer toch face-to-face, onder het genot van een biertje, tot ziens te zeggen.