Patricia start als Head of Content
Van de mediawereld naar content aan bureauzijde
Bij ons thuis stonden vroeger in de voorraadkast steevast een paar pakken Dr. Oetker. Mijn moeder was niet zo’n bakprinses, maar dankzij de kwarktaarten van Dr. Oetker konden we tijdens een verjaardag toch onze tanden zetten in een zelfgemaakte knalroze jongen.
Geluksmomenten uit mijn jeugd die koude taarten, ik zweer het. Diezelfde Dr. Oetker, en daarmee de link naar waar dit blog over gaat, was een van de koplopers op het gebied van contentmarketing. Al in 1981 plaatste het bedrijf recepten achterop de verpakking van hun bakmeel. Later volgde een kookboek waarmee je kon leren koken. In die zin is contentmarketing dus zo oud als de weg naar Rome. Of naar Dr. Oetker, in dit geval.
Een sterk verhaal
Wat vroeger – in de tijd dat ik voor magazines werkte – een blog, artikel of video was, is nu content. Prima, maar in de kern komt het allemaal op hetzelfde neer: mensen verbinden met een sterk verhaal dat beklijft en merken zichtbaar en tastbaar maakt. Dat is wat NewsLab en mij, een contentstrateeg met een achtergrond in de media (ELLE, VIVA, LINDA.) linea recta met elkaar verbindt. In essentie zoeken we vanuit beide disciplines – PR en contentmarketing – steevast naar die verhalen. Door deze vakgebieden te integreren, genereren we meer impact en kunnen we klanten nog breder adviseren.
Merken als mediabedrijf
Merken moeten steeds harder hun best doen om aandacht voor hun verhaal te krijgen. Om iets te verzinnen waarmee je echt van waarde bent voor je doelgroep, moet je gaan denken als mediabedrijf. Kijk naar Bol.com, die zich op het pad van online publishing begeeft met Lees Magazine, een online tijdschrift voor boekenliefhebbers dat ook echt iets toevoegt voor klanten. En Red Bull heeft al zijn media-uitingen zelfs ondergebracht in Red Bull Media House dat tv-programma’s, films, tijdschriften, sites en games maakt. Een redactionele benadering voor het produceren, organiseren en verspreiden van een verhaal is dan geen overbodige luxe. Content is namelijk alleen koning als het z’n werk doet: antwoord geeft op vragen, problemen oplost, inspireert of enorm deelbaar is. Het liefst met meetbare doelen en effect op lange termijn. Je moet dus goed weten wat je wilt en wie je ermee wilt bereiken. Of je dat nou groots aanvliegt, zoals Red Bull, of wat kleiner.
Gouden greep
Het vertellen van het juiste verhaal op het juiste moment aan de juiste persoon: daar gaat het om. Relevante content slim inzetten op verschillende kanalen is key. Dat hoeft niet eens enorm ingewikkeld te zijn. Neem GoPro, die camera waarmee je in extreme omstandigheden kunt filmen. Het merk heeft meer dan 7.000.000 abonnees op YouTube. GoPro-gebruikers delen hier filmpjes van hun meest spannende, gave moment. En dat blijkt (al jaren) een gouden greep. Content recht uit het hart van de doelgroep – meer verbindend voor je gebruikers en je merk kun je het niet hebben. De best gelezen rubriek in VIVA, waar ik als adjunct-hoofdredacteur werkte, was niet voor niks ‘Anybody’ waarin lezeressen poedelnaakt over hun lijf praten. Persoonlijk, authentiek en herkenbaar, een betere succesformule voor content is er niet.
Blijven boeien
Als Head of Content van Newslab ga ik klanten ondersteunen in het vertellen van hun merkverhaal. Ik kijk ernaar uit mijn vak vanuit bureauperspectief te benaderen en geloof daarbij in een journalistieke en redactionele aanpak. Concepten en formules dus, voor een duidelijk gedefinieerde doelgroep die waarde toevoegen, aantrekken en verbinden. Een aanpak waarmee je als merk je publiek kunt meenemen in je verhaal en op lange termijn kan blijven boeien. Ook op dat vlak zijn PR en contentmarketing bijna niet meer los van elkaar te zien. Een goed verhaal vertelt zichzelf. True. Maar alleen als je het op de juiste manier verpakt en presenteert.