Zuurstof in tijden van corona: de podcast
In de auto afreizen naar het ouderlijk huis van Dolly Parton in de Smoky Mountains. Opstaan met een Dik uur Ischa. Je tijdens de schoonmaak verwonderen over de ‘spierballen van China’ of griezelen met Phasmophobia… Ik luister graag naar podcasts: tijdens een wandeling, het koken of onderuitgezakt op de bank. Gewoon, om het ventiel even open te zetten en de lucht te laten ontsnappen. Zodat ik niet van een lockdown in een mental breakdown beland. Zeker nu de rek er na een jaar corona wel uit is en verveling en lamlendigheid op de loer liggen. En vermoedelijk ben ik niet de enige. Reden om wederom een Top 5 samen te stellen van mooie, ontroerende en vermakelijke podcasts die het waard zijn om te delen.
1. Dolly Parton’s America – een reis door ‘Dollyverse’
Country-legende Dolly Parton is één van de grootste iconen van Amerika. Ze had grote hits, stak miljoenen in de ontwikkeling van een coronavaccin en wordt door iedereen – ongeacht ras, sekse of gender – aanbeden: van streng gelovigen tot homoseksuelen en van rednecks tot drag queens. Presentator Jad Abumrad was van plan één of twee afleveringen over Dolly Parton te maken, maar raakte zo gefascineerd door ‘Dolly World’ dat het er negen werden. Twee jaar volgde hij Parton om te doorgronden wie zij is. ‘Een godin’. ‘Een heilige’. ‘Een superster’. ‘Een feminist’. Om een paar termen te gebruiken waarmee fans haar omschrijven. Of, zoals Abumrad zich aan het begin van de reeks afvraagt: “How did the queen of the boob joke become a feminist icon?” De podcast Dolly Parton’s America vertelt de geschiedenis van Amerika aan de hand van Dolly Parton, die hij omschrijft als ‘The Great Unifier’: “De vrouw die iedereen samenbrengt, nu de VS verdeelder zijn dan ooit.” Al in de eerste aflevering begrijp je waarom. Dolly Parton, nu 75, is gevat, slim en heeft veel zelfspot. Een vrijgevochten vrouw die ruim 5.000 liedjes schreef, over allerlei thema’s: van geweld tegen vrouwen en immigratie tot heimwee naar wat ooit was. De mooiste aflevering vind ik Sad Ass Songs, waarin Dolly de eeuwentraditie van de Murder Ballads – een eeuwenoude traditie waarbij mannen het lot van vrouwen bezingen die zij bruut om het leven hebben gebracht – omkeert en vanuit het perspectief van de vrouw benadert.
2. Mijn vader is een afhaalchinees: is onze maag toleranter dan ons hoofd?
Er is iets aan de hand in Nederland. Het ene na het andere Chinees-Indische buurtrestaurant sluit zijn deuren. Babi pangang wordt met uitsterven bedreigd. En dat terwijl dit gerecht bijna nationaal erfgoed is geworden. Is de afhaalchinees nog te redden? Over deze vraag gaat de eerste aflevering van ‘Mijn vader is een afhaalchinees’: een erg leuke en ook leerzame driedelige podcast, gemaakt door Felicia Alberding. Zij gaat op zoek naar de verhalen achter ‘Neerlands grootste culinaire hits van buiten onze grenzen’. Een podcast waarin ze eten als smeermiddel van onze multiculturele samenleving onder de loep neemt. Is onze maag soms toleranter dan ons hoofd? Hoe komt het toch dat een broodje döner kebab het ultieme dronkenmansvoer is in ons land? Wordt het niet eens tijd dat we Turkse snacks meer gaan waarderen? En waar komt de woede van veel Surinamers vandaan over verbasteringen als rotisalade, patatje rotistoof, Surinaamse bananenketchup en rotikroketten? In Mijn vader is een afhaalchinees hoor je ‘persoonlijke verhalen vanaf de andere kant van het luikje, de vitrine en restaurantdeur’. Met deze podcast zal je afhaalmaaltijd zal nooit meer hetzelfde zijn!
3. Een Dik Uur Ischa – ‘Hij is de minst dooie dode in mijn leven’
2020 was het 25ste sterfjaar van Ischa Meijer, in mijn ogen Nederlands beste interviewer ooit. In februari was het een kwart eeuw geleden dat hij – op zijn 52ste verjaardag – aan een hartaanval overleed. Dat leidde tot een stroom publicaties waarin de bewonderde, maar ook gevreesde journalist werd herdacht. Nog altijd spreekt Ischa Meijer tot de verbeelding: zijn priemende blik, zijn interviewtechniek, zijn vermogen om aandacht te genereren, maar vooral zijn zoektocht naar de waarheid en zijn minachting voor verhullend taalgebruik. De VPRO herdacht hem met de podcast Een Dik Uur Ischa. Anton de Goede praat daarin met Ramsey Nasr, Karin Bloemen, Ronit Palache, Annet Mooij, Jeroen Meijer en Wim Noordhoek en vele anderen over de scherpste, meest ontroerende en hilarische radio-interviews van Ischa Meijer, die integraal te horen zijn. Het gaat om hilarische én ernstige gesprekken met onder andere Theo van Gogh, Connie Palmen, Herman Kuiphof, een onbekende non, een jeugdherbergmoeder en vele anderen. “Hij is de minst dooie dode in mijn leven”, aldus journaliste Hanneke Groenteman.
4. De rode draad – de Spierballen van China
China is razendsnel opgeklommen tot wereldmacht. En daar blijft het niet bij. Leider Xi Jinping heeft namelijk grootse plannen voor de toekomst. In de podcast De Rode Draad onderzoekt journalist Saar Slegers samen met China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams wat Xi’s toekomstplannen betekenen voor de Chinezen én voor ons hier in Europa. Als het aan president Xi Jinping ligt, is China over een paar decennia het centrum van de wereld. Dus bouwt China gestaag door aan zijn economische groei en internationale macht. Zo moet China in 2025 marktleider zijn in de hightechindustrie en voorop lopen op het gebied van biotech, lucht en ruimtevaart, robotica, informatietechnologie en kunstmatige intelligentie. In 2049 moet het land het machtigste leger ter wereld hebben en in 2060 moet China volledig klimaatneutraal zijn. Al deze ambitieuze plannen komen uit de koker van leider Xi Jinping. Wat betekent dat voor ons, in Europa? Je hoort er alles over in deze boeiende podcast.
5. Phasmophobia – Een liefdesdrama met een spookachtig randje
Wanneer Raoul en zijn vriendin gaan trouwen, verrast zijn schoonvader hen met een enorm cadeau: een landhuis op het Vlaamse platteland. Hoewel het huis behoorlijk in verval is geraakt, besluiten zij er toch hun trouwerij te houden. In de dagen voor de bruiloft komen vrienden en familie langs om te helpen. Maar wanneer ze ’s nachts wakker worden gehouden door vreemde schimmen en geluiden, blijkt dat het huis meer voor ze verbergt dan hen lief is… Phasmophobia is een vijfdelige podcast en vertelt een liefdesdrama met een spookachtig randje. De makers – Tom Hofland en Pascal van Hulst van Babylon Audio Collective – maakten eerder De Blankenberge Tapes, dat voor tienduizenden luisteraars de eerste ervaring was met het medium podcast. Net als bij De Blankenberge Tapes werkten de makers met een cast bestaande uit gevestigde namen en nieuwkomers. Tijdens de opnames improviseren de acteurs alles wat gezegd en verteld moet worden. En dat resulteert in een vertelstijl die je als luisteraar meevoert in een griezelig verhaal dat ijzingwekkend echt wordt gemaakt.
Meer zuurstof in tijden van corona? Lees de Top 10 van Anneke van spraakmakende, hilarische of tenenkrommende televisie-interviews die zij in een eerdere blog tijdens de eerste lockdown deelde.