NewsLab logo

Het ‘that girl’ effect

Auteur: Veerle Hermans

5 uur opstaan, de dag beginnen met een strak opgemaakt bed, een feilloos kapsel en een work-out afgerond voordat de rest wakker is. Het liefst allemaal stijlvol vastgelegd en gedeeld op de sociale media kanalen. The ‘that girl trend’ is overal en beïnvloedt de kijk op het leven van hun volgers. De ‘that girls’ zijn meiden die je het gevoel geven dat je eigenlijk al hebt verloren voordat je wakker bent, want wanneer jij jouw dag niet op deze manier bent begonnen, hoor je er niet bij.

Een ‘way of life’, een souvenir achtergelaten door corona, waarbij onze wereld noodgedwongen een stukje kleiner was geworden. Toen uit noodzaak, nu uit verlangen. Klein is het nieuwe groot, in een poging grip te krijgen op het besef, dat we weinig geleerd hebben van de pandemie die nog maar net achter ons ligt.

Een ‘that girl’ en haar followers zijn op zoek naar focus, balans en betekenis, en dit vertaalt zich door in de keuze voor een merk. Wie het merk zelf is of wat het wil uitdragen, verschuift naar de achtergrond. Net als in de sociale kringen, is het belangrijker met wie je jezelf associeert en verbindt. Je bent slechts zo interessant als de mensen waarmee je omgaat. Men geeft weinig om bij welk merk je werkt, maar des te meer welk maatschappelijk vraagstuk je helpt op te lossen, en hoe en met wie.

Bedrijven komen in de huidige tijd niet meer weg met het etaleren van ego, pracht en praal. Er is weinig draagvlak voor het smijten met geld, tenzij ten goede van ‘the greater cause’. In een wereld waar alles fake lijkt te zijn, gaan we steeds vaker op zoek naar real. Echte verhalen die iets in ons los maken, die ons iets laten voelen dat dieper gaat dan de dagelijkse grijpklare content die we keer op keer elke minuut van de dag voorgeschoteld krijgen. Verhalen die zo echt zijn, dat ze bijna nep lijken.

Maar hoe nu verder

‘That girls’ hebben geen boodschap aan eendagsvliegen. In de zomer van 2007 een reclame persifleren in een gele speedo is tegenwoordig onvoldoende voor een reality serie. Eindeloos teren op het succes van jouw reputatie als merk is niet meer genoeg. Als bedrijf dien je de organisatie te verbinden aan thema’s die actueel zijn en die spelen in het leven van jouw doelgroep. Er is geen ruimte meer voor het ego van de 7 vinkjes tellende top, des te meer voor een gedeelde purpose. Bedrijven onderscheiden zich niet óp wie, maar mét wie.

Zo past een merk dat aan zichzelf denkt, niet in de wereld waar we met z’n allen aan elkaar willen denken. De ‘that girls’ onder de merken pretenderen een ‘way of life’ en maken een levensstijl concreet en geambieerd. Zo helpt het vertellen van het verhaal van jouw klanten in het overbrengen van de levensstijl die jullie samen ambiëren. Dit verhaal overbrengen tot aan de voordeur is niet meer voldoende. Als jouw merk ergens voor wilt staan, zul je dit hard moeten maken met acties die verder gaan dan woorden. Daadwerkelijk achter de pride gaan staan, in plaats van een logo in een nieuw regenboog thema, is hier een goed voorbeeld van.

Duidelijke communicatie zonder poespas helpt om deze boodschap over te brengen. Jouw communicatie concreet neerzetten is een manier waarop je direct controle hebt over de manier waarop deze wordt ontvangen. Zorgen dat jouw doelgroep luistert naar de verhalen die jij vertelt, en zich zo samen met jou hard wil maken voor dezelfde maatschappelijke issues. Zo worden begrippen als authenticiteit, transparantie en simplificatie essentieel in het transformeren van jouw merk, naar ‘that merk’.