NewsLab logo

IKEA Droomkamerdorp

Bij NewsLab kijken we graag vooruit, maar soms is het – in het kader van #throwbackthursday – leuk om terug te blikken. Vooral in het jaar waarin we 15 jaar bestaan. We gaan terug naar 2011 toen duizenden wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse konden uitrusten in het IKEA Droomkamerdorp.

Als PR-adviseur heb je best een veelzijdige baan. Bij NewsLab is die baan niet alleen binnen het vakgebied afwisselend en uitdagend, maar maak je door de variatie in klanten ook regelmatig een uitstapje naar een andere wereld. En neem je bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen in een groot retailbedrijf, loopt mee op een afdeling die niets te maken heeft met het PR-vak, gaat opzoek naar prijswinnaars van de Staatsloterij door heel Nederland of loopt met veiligheidsschoenen en een bouwhelm op door de Rotterdamse haven. Maar soms neem je voor de gelegenheid tijdelijk echt een hele andere baan aan.

In 2011 had ik het genoegen om samen met oud-collega Suzanne van der Vaart en het geweldige PR-team van IKEA in de rol van campingbeheerder te stappen. Hoe dat zo kwam, lees je in deze Throwback Thursday, waarin ik jullie graag even meeneem naar één van de grootste publieksevenementen van Nederlandse bodem: de Nijmeegse Vierdaagse.

Slaapkamers
Het begon allemaal met een briefing over slaapkamers. IKEA heeft een prachtige collectie bedden, door de consumentenbond bekroonde matrassen, comfortabel en stijlvol bedtextiel en slaapkamermeubilair. Alles voor een goede nachtrust, voor iedere stijl en iedere portemonnee. Daarbij heeft IKEA ook veel kennis over slapen, onder andere door het jaarlijkse slaapkameronderzoek vol inhoudelijke achtergrondinformatie over de slaapwensen- en behoeften van Nederland. De wens was om dit breder te delen. IKEA wilde naast het delen van haar slaapexpertise ook heel graag de diversiteit van haar aanbod laten zien. Aan NewsLab de vraag om een PR-concept te ontwikkelen.

Droomkamerdorp
Na wat brainstormsessies kwamen we al snel uit in Nijmegen. Ieder jaar zijn er duizenden wandelfans uit binnen- en buitenland opzoek naar een slaapplek in de buurt van de startlocatie. Hotels zijn al een jaar van tevoren volgeboekt en hoewel veel Nijmegenaren hun bank of logeerkamer aanbieden aan wandelaars en fans, is er altijd een tekort aan bedden. En dat terwijl het juist belangrijk is om goed uitgerust aan de start te verschijnen als je een dergelijke sportprestatie moet leven. Daar konden we wel iets mee. En zo kwam het idee van een IKEA Vierdaagse Camping tot leven. Zodat we wandelaars en supporters ’s avonds in een heerlijk comfortabel bed konden laten bijkomen van al die gelopen kilometers of van het fanatiek aanmoedigen langs de route. Samen met IKEA-collega Victor stapte ik in de auto richting Nijmegen opzoek naar een geschikt stuk land, natuurlijk aan de route van de Vierdaagse, voor onze camping.

PR-adviseur zoekt boer met land
We belden aan bij boeren, bespraken mogelijkheden, werden hier en daar achterna gezeten door een waakse hond, maar gingen na een dag weilandspotten met modder aan onze stadse schoenen én een shortlist van geschikte locaties tevreden naar huis. Met het team kozen we dé locatie en toen de boer in kwestie het ook zag zitten, kon het vergunningentraject beginnen. Want het neerzetten van een tentenkamp met maar liefst 38 grote tenten was één ding, maar er kwam natuurlijk veel meer bij kijken. Denk aan sanitair, elektra, hygiëne protocollen, legionella procedures, medische hulp: alles moest natuurlijk perfect en volgens het boekje geregeld worden. Gelukkig vond de gemeente ons idee ook leuk en kregen we al snel groenlicht. Na een snelcursus ‘hoe spoel ik een mobiele douche unit door, zodat er geen gevaar is voor legionella’, ‘wat te doen bij een volle septictank’ en ‘hoe om te gaan met nachtelijk bezoek van ongewenste gasten’ waren we ready to go.

Glamping avant la lettre
De firma De Boer zorgde voor prachtige tenten en deze werden door Victor en zijn team uiterst smaakvol in de verschillende woonstijlen van IKEA ingericht. Compleet met laminaat, een heerlijk zacht vloerkleed, luxe opgemaakte bedden, verlichting en bijpassende accessoires. Glamping avant la lettre, zou je kunnen zeggen 😉!

Iedere tent kreeg een Zweedse naam, de camping werd voorzien van een fraaie campingwinkel met fijne producten uit de Swedish Foodmarket, er was een receptie met in & uitcheck balie, het sanitair zag er fraai uit. Kortom: we konden open! Enthousiaste IKEA Family leden die uit de vele aanmeldingen waren gekozen, keken bij aankomst blij verrast. Bij een camping denk je toch snel aan een muffe slaapzak, een net niet goed opgeblazen luchtbed en met je toiletrol onder de arm in de rij voor een niet zo frisse WC. De tenten in het IKEA Droomkamer dorp waren eigenlijk luxe hotelkamers in een weiland. Daarbij hadden we vooraf de slaapwensen en smaak van onze campinggasten gevraagd, zodat ze zich direct thuis voelden en de bedden, matrassen en kussens ook aansloten bij hun persoonlijke slaaphouding en routine.

Op de dag waarop de Vierdaagse route langs het IKEA Droomkamerdorp kwam, werden alle tenten aan de kant van de looproute opengeklapt. Zo hadden alle duizenden deelnemers goed zicht op alle woonstijlen die IKEA biedt. Dit leverde veel bekijks op van de wandelaars en sommige sloegen ook even af om proef te liggen op één van de bedden. Dit zorgde voor leuke plaatjes, vooral toen een groep stoere militairen een kussengevecht begon in één van de slaapkamers.

Voor media was het IKEA Droomkamerdorp een foto- en videogeniek initiatief! Ze kwamen dan ook vanuit het hele land verslag doen van deze bijzondere camping en haar tijdelijke bewoners. IKEA zorgde dat jaar voor een ‘better everyday life for the many… vierdaagse wandelaars en hun fans’, Nederland kon op een bijzondere manier kennismaken met de veelzijdigheid van de slaapkamercollectie en Suzanne, Victor, Petra, Ingrid, Ellen en ik hadden een nieuwe ervaring op ons CV….

Alle foto’s van het IKEA Droomkamerdorp zijn gemaakt door Bibi Neuray – Photo Republic.

Genoemde personen:

Victor Meuwissen

Suzanne van der Vaart

Ellen van den Boomgaard

Petra Beets

Ingrid Steer

THROWBACK THURSDAY